Măscărici – O definiție

Paștele mă-tii de dobitoc cretin! Nu vă mai săturați, mama voastră de tehnocrați cretini și aroganți! Vlad Voiculescu Anca Dragu Cristian Ghinea Dragoș Pîslaru Raluca Prună acuma și Samsung Ionescu. Ce vă mai place să vă bateți joc de oameni! Să vă crească veceuri în birourile alea voastre multinaționale, acolo unde aveți voi idei de-astea în capul ăla al vostru plin de rahat!

” …măscăricii, recrutați mai totdeauna dintre robi, pe lângă că mai făceau boierului și servicii intime la împrejurări sentimentale, aveau și o sarcină politico-socială.
Când boierul avea necaz pe cineva, când era mahmur din cine știe ce pricină, când era scârbit până în suflet că l-a scos vodă de la ipolipsis, atunci punea pe măscărici la poarta curții să pândească pe rival sau pe prietenii ori simpaticii acestuia, să le dea cu huideo, să le arunce murdării și să-i înjure năstrușnic.
Boierul ședea cu ciubucul în pridvor și striga: “Hahaha ! înjură-l, mă! înjură-l bine, mă!”
S-a dus acea epocă patriarhală; s-a dus epoca de aur și de lapte dulce; astăzi avem facebook (…)
S-au dus grămăticii cu călimările-n brâu și cu pana de gâscă la ureche; astăzi ies din rândurile poporului tineri culți și independenți, proletari intelectuali, cu carte și laptop si mai ales cu principii. Aceștia nu mai scriu jelbi la divan și la domnie ; dumnealor fac articole politice
Se-nțelege că, precum jalba scrisa de grămătic o iscălea odinioară, cu pecetea de la inel, boierul de bună credință, lumea schimbându-și numai forma, tot așa și astăzi : profesiunile de credintă le scrie “cu îndelungă fidelitate” proletarul intelectual, iar mogulul le subscrie “cu robustă convingere”.
Și pentru ca să se păstreze cu scumpătate bunul obicei străbun, deși nu mai au boierii noștri pe vechii și inculții măscărici, care să polemizeze din poarta curții, avem, slavă Domnului, o presă a elitei sociale destul de spirituală și de convenabilă :
“Combateți-i, băieți! combateți-i «sarcastic» de tot!”  ( Apăruta în Gazeta poporului, 7 noiembrie 1895. Reprodusa din I.L.Caragiale, Opere, vol. IV, ediţie îngrijită de Al. Rosetti, Şerban Cioculescu, Liviu Călin, Editura pentru Literatură, 1965 )

Cu umilinta recunosc ca mi-am permis sa modific nitelus textul, motiv pentru care imi cer scuze.
Orice asemanare cu mascaricii din 2016 nu este deloc intamplatoare deoarece, conform legilor fizicii si versurilor lui Margineanu , mascariciul nu moare, el se transforma.

Reclame

2 răspunsuri la „Măscărici – O definiție”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s