„ Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se ”


In 1938, la München, acasa la agresor, au impartit Cehoslovacia.
In 2015, la Moscova, acasa la agresor, au impartit Ucraina.
Sa recitim titlul cu citatul din Nicolae Iorga si sa reflectam : in 1939, stim ce a urmat. In 2016 ?…

2 răspunsuri la „„ Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se ””

  1. Lucrurile sunt mult mai complicate decat par. Departamentul de Stat e prea putin dispus sa invete din istorie fiind populat (de f’o juma de secol) cu semidocti! O lectura interesanta la autorul blogului Trenduri Economice. Bagari de seama de bun simt…

  2. Fragment din textul invocat:
    „Dând înapoi evenimentele aş fi tentat să mă opresc la anul de graţie 2011. În Siria al-Assad era contestat din ce în ce mai vehement. Încă din ianuarie 2011 s-au organizat manifestaţii şi ţara părea a fi într-un setup de revoluţie pseudo-paşnică. Lucrurile se desfăşurau live, televiziunile transmiteau, dar nimic nu se întâmpla. Din luna iulie 2011 lucrurile scapă de sub control şi începe războiul civil. Aşa-zisa opoziţie(în fapt grupuri extremiste sunite adunate de prin toate ţările arabe) este înarmată generos de către coaliţa invizibilă(SUA-Arabia Saudită-Kuwait plus ceva state europene). Lucrurile însă sunt destul de vagi deoarece nu se ţine cont de interesul Rusiei. Baza militară de la Tartus e esenţială pentru prezenţa rusească în Mediterana.

    Aici avem prima dilemă. De ce au ales americanii s-o rupă definitiv cu al-Assad? Din cablogramele făcute publice ştim că vizita lui al Assad în România s-a făcut, în special, pentru a da SUA un semnal de împăcare. Americanii au refuzat, continuându-şi planul de „militarizare” a opoziţiei siriene. Se bazau oare pe desfăşurarea unei „primăveri” care ar fi avut ca scop eliminarea ruşilor din Siria? Greu de spus. Cert e că, în faţa inevitabilului, Putin are o poziţie tranşantă: califica evenimentele din Siria ca tentativă de lovitură de stat şi anunţă sprijinul necondiţionat pentru regimul Assad. Ce înseamnă aceasta e simplu de dedus: sprijin militar nelimitat şi informaţii preţioase livrate la timp. Exact ce avea nevoie al-Assad pentru supravieţuire.Şi, pentru a arăta că nu e de glumit, Moscova dă publicităţii o „alertă de rachetă”, identificând exact locul de unde fusese lansată: era vorba despre un exerciţiu militar comun Israel-SUA. „Suntem cu ochii pe voi” – a fost primul mesaj transmis, iar cel de-al doilea a fost că, în ciuda „slăbiciunilor” de care erau suspectati rusii, chiar aveau o tehnologie de localizare despre care nimeni nu ştia nimic.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.