- Noi am propus 27 de judecători păstrând aceeași pondere de selecție: 9 numiți de Senat, 9 numiți de Camera Deputaților și 9 numiți de Președinte, cu mandat de 9 ani – M.R.Ungureanu
Doar atat spun : Curtea Suprema a Statelor Unite, „cea mai veche curte constitutionala din lume” cum i se mai spune, are fix 9 ( noua) membri, numiti de Presedintele SUA si confirmati in functie de Senat.
Dar comparatia e cel putin nelalocul ei, stiu.
Chief Justice nu e vreun handicapat si in componenta Supreme Court nu vei gasi indivizi care n-au judecat o secunda la viata lor. La noi Basescu tocmai a numit unul de genul acesta
auleo. cineva sa-i de o vita Kobe ca intra in sevraj!
Cîte nouă? Câte nouăzeci, mai bine!
Dintre care treizeci să fie foști membri ai Uniunii Tineretului Comunist!
ai scapat esentialul, din astia 27, DOAR 9 is trasi la sorti sa judece…si plata se face cu ora. In principiu ar fi o idee buna, daca s-ar trage la sorti dintre judecatorii ICCJ si nu dintr-o multime evident aleasa politic din care unii nu au judecat un minut, necum la ICCJ…cum sunt exemplele pe care le dadusi.
Eu tin cu MRU parlamentul nostru nu este mai mare decit cel al SUA !!!!!!!!. 😈
Americuţa are vreo 20.000 de parlamentari. În parlamentele celor 50 de state.
Il sustin pe unguent si chiar plusez – 270 de judecatori si sa se numeasca Sfatul batranilor. Sau Marea adunare nationala 🙂
nu suna rau 😀
Kakatul asta sa se hotarasca naibii ordata. Ori vrea unicameral, ori vrea si senatori si deputati care s-o desemneze pe ma-sa. Fapt valabil si pentru betiva de Macovei, ca si aia ba vrea unicameral, ba vorbeste de ce-or sa faca senatorii si deputatii peste tzaspe ani.
Te contrazic: Elena Kagan a fost numita la Curtea Suprema desi nu avea experienta ca avocat sau judecator, direct din pozitia de „Solicitor General” (avocatul statului) iar Samuel Alito a fost procuror.
Poti sa le compari carierele ? Ia vezi ce studii au , ce cariere si pe unde au predat ?
1 Elena Hagan completed federal Court of Appeals and Supreme Court clerkships
2 Alito served as a judge on the United States Court of Appeals for the Third Circuit
E cam greu sa ma contrazici 🙂
Eu sunt de acord. Dar propun, totusi, un 666 🙂
😀
De ce nu, suna bine 😀
si in state e cu numirea la SC politica, numai ca se intampla ca majoritatea din Senat sa fie fragila (facuta cu independenti) sau sa nu fie totuna cu presedintele si atunci se aleg oameni mai neutrii dar bineinteles ca au simpatii…si pentru ca in Senat a fost multa majoritate republicana si au avut mai multi presedinti republicani…in SC sunt judecatori de o anumita orientare republicana, care la o adica nu uita cine i-a numit…vezi decizia SC in cazul renumararii voturilor din Florida din 2000…cand a fost evident cu cine joaca SC.
De acord dar macar sunt profesionisti. La noi…