„Steagul” secuiesc pe Parlamentul de la Budapesta ? Superb, și opinca românească a fost acolo

vanatori de munte budapestaFaima şi duhul românesc cît mai departe, şi peste România-Mare, România spirituală, România fără hotare…

Cica vecinii de la vest ar fi arborat pe cladirea parlamentului maghiar o carpa in niste culori ciudate intitulata „steag secuiesc” si, foarte  sincer, nu vad problema.
Avand in vedere ca acum nouazeci si ceva de ani pe cladirea respectiva, deasupra drapelului maghiar a fost asezata o opinca, zic ca avem de cine si de ce rade oricand avem chef.
Ca sa-si aduca aminte in veci ca in  august 1919  le-am facut un bine, ce-i drept, cu forta.

 • Şi au intrat trupele noastre în Budapesta la începutul lunii august 1919. Palatul Parlamentului maghiar a fost pus sub paza unui pluton de vînători. Şeful gărzii de la intrarea principală era sergentul Iordan, un oltean de la Craiova, potrivit de stat, negru, uscat şi foarte vioi. Deasupra palatului a văzut Iordan cum fîlfîia în vînt flamura ungurească – roşu-alb-verde. Faptul acesta nu l-a supărat prea tare, dar nici nu i-a plăcut…(…) Zis şi făcut. Chemînd pe căprarul Bivolaru, s-au suit în norii Budapestei şi au coborît steagul în lungul sforii, drept la jumătatea steajerului şi, luînd apoi opinca răsuflată a căprarului, s-a urcat ca un pui de urs şi a pus-o drept căciulă în capul steajerului, lăsîndu-i nojiţele s-atîrne-n vînt.
  Şi aşa a fîlfîit multă vreme în cerul Budapestei steagul maghiar cu opinca românească deasupra lui… ( însemnările generalului Marcel Olteanu )

10 răspunsuri la „„Steagul” secuiesc pe Parlamentul de la Budapesta ? Superb, și opinca românească a fost acolo”

   1. Nu, e gestul firesc al ocupantului in a-si pune la vedere simbolurile nationale… Si vine de undeva din strafunduri, de pe vremea hunter-ului care-si jupuia victimele si se imbraca cu pielea lor… 😆 😆 😆

    1. Ma refeream la faptul ca armata la pus pe Sg. Iordan, sef de garda , vorba dvs. din alt comentariu „sa execute ordine…” si vin eu si completez ..”nu sa creeze ordine si sa le execute singur” ?!:):):)

     1. N-are absolut nici o legatura… In ocupatie cel ce face legea e ocupantul… putea sa-l si arda, sa-si incalzeasca opincile… 😆 😆 😆 Ordinele lui erau pe alt palier, nu al pazirii carpei… doar daca carpa era steagul propriei unitati sau al tarii lui… 😆 😆 😆

 1. Avand asemenea exemple in memoria noastra: Cap. Bivolaru, Sg. Iordan, Gl. Matei Olteanu si multi altii (poate chiar cat numarul secuilor din Harghita si Covasna), nu poti sa fi trist pe gestul natang si plin de idiotenie al catorva secui de azi, „bolunzi” de manipulare maghiara, care nu stiu povestea celor trei barbati frumosi ai Romaniei.
  Carpa acestor putreziciuni mentale (drapelul secuiesc) nici pe departe nu seamana cu ,spun eu, nobila opinca romana arborata in august 1919 pe parlamentul ungar Budapesta.
  Pe de alta parte daca analizam pragmatic si la rece, vorba romanului „…ce tie nu-ti place altuia nu-i face ” ,gestul secuilor de azi, pare o mica razbunare pe gestului nobil ,romanesc, de ieri.
  Ca vrem, ca nu vrem am convetuit de 1000 de ani cu ei si vom convietui in continuare in vecii vecilor. Important este sa nu le permitem astfel de gesturi, asta ar fi una si sa cautam sa ne cunoastem trecutul cat mai bine cu putinta, pentru a intelege foarte bine prezentul si a intuii viitorul in folosul nostru, asta ar fi a doua idee.

 2. Pingback: Cronici Geruliene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.