Planul

Planul il face calculatorul – Blejnar

Aseară , aflat probabil sub influenţa discursului adormitor al lui nea Nelu şi a prostiilor debitate fără nici o jenă la Antena 3 de Blejnar, Sandra Stoicescu, Oana Dobre şi „liderii” sindicali, mi-am adus aminte de „plan”.
Iliescu-plan, plan-Iliescu….Ceauşescu-plan.
Eram un foarte tânăr absolvent de Poli şi lucram într-un „birou mecano-energetic” la o fabrică de mobilă. Pe vremea aia, lumea avea damblaua raportărilor. Cel puţin jumătate de zi băteam la maşină rapoarte, statistici şi planuri.
Într-o zi când şeful lipsea vine la semnat o hârtie cu o raportare de plan la RER  ( deşeuri de lemn consumate în centrală termică) . Asta era damblaua cu recuperarea şi refolosirea. Cu toate că abia îşi modernizaseră centrala termică, „tapinarii” au decis să modifice un cazan care să meargă pe deşeuri din lemn. ( Am râs cam 3 luni de măreaţa idee, cât timp ne-am chinuit să modificăm cazanul, alţi bani, altă distracţie ) . Deci cum zic, vine hârtia aia cu raportarea, mă uit la ea zic : n-o semnez . Scandal pe linie ierarhică, telefoane, ameninţări, spume la gură, bref, mă cheamă la director şi  în birou lângă ăla, secretarul de partid
– Tovarăşu’  nu semnezi raportarea ?
– Nu pot, e falsă .
– Nu ?
– Nu.
– Bine tovarăşu’ , te duci la „sector” şi o duci dumneata, explici acolo.
O iau şi mă duc, cum nu eram membru mă durea fix în cur de sectorul de partid, vorba aia „Afară din ţara n-or să mă dea…„. Sectorul 2 PCR – unde e acum primăria lui Ontanu – loc magic, dacă intrai există o şansa să bei un Pepsi, oh joy…
Aştept vreo 10 minute şi intru la secretarul economic al sectorului 2*. Îl vedeam prima data : tip grizonat, mirosind a Kent, aur pe el, birou enorm de stejar , fotolii din  piele, bibliotecă pe 2 pereţi.
– Ia spune tovarăşe care e treabă cu raportarea planului la RER  ? Ia dă hârtia aia încoace ( se uită la cifre ridica privirea uimit ) Bă puştiule,  tu eşti bă şeful mecanic acolo ?
– Nu, zic, e-n concediu şi eu îi ţin locul deci pe mine m-au trimis .
– Păi şi de aia ai venit tu mă cu porcăria asta ? ( crescendo ) Vrei să te dau afară să lucrezi mâine la Suceava ? Ce-i cu cifrele astea ? Plan 200 tone – realizat 7 ?!?
– Da, astea sunt cifrele.
– Cum mă, „astea sunt cifrele”, mă ?!
– Simplu. Vedeţi cifra de plan la deşeuri   „200 tone / luna ” ? Nici dacă tai  şi bag in cazan toată cheresteaua care intră în fabrică  într-o lună nu fac 200 de tone . M-aţi înţeles ?
– Adică cifră de plan e greşită ?!? ( acum vorbeşte calm )
– Da, e falsă. Cifra reală e maxim 8 să zicem 10.
– Bine mă şi de ce n-aţi zis până acum ? Să faci un raport să ţi-o modifice nătărăii ăştia. Cum te cheamă ? Eşti membru de partid ?
– Nu.
– Ahaa…de aia ai tupeul ăsta. Ieşi. ( râde )
– Vă salut.
Astea erau vremurile. Asta era planulUnul ca mine vomită când mai aude de aşa ceva.
Boul de Blejnar ar trebui sa afle o chestie simplă : calculatorul nu face absolut nimic singur si de capul lui . Întotdeauna îl planifica cineva

* N-am dat nume cu toate ca am o memorie infernal de precisa , se stie  🙂

23 de răspunsuri la „Planul”

 1. Am spus – unii!!! Pe mine m-au ‘bagat’ in pcr in anul 2 de facultate pt ca eram ‘un element bun’ 🙂
  Oricum, la ora actuala, singura ratiune a MF este cum sa incasam bani de la prosti… Bani pe care sa-i tocam tot noi, potocalii …

 2. Asa este. Faceam programe peste programe, listinguri peste listinguri, pana iesea ce trebuia. Aveam o raportare speciala cu „Materiale cu miscare lenta si foarte lenta”. Printre codurile din listing se afla si materialul „Bile cu diametrul…”, element care intra in componenta bombelor cu defragmentare. Pana in momentul in care bombele respective au fost interzise pe plan mondial, noi am renuntat sa facem asa ceva, iar bilele au intrat la miscare foarte lenta. Intr-o zi, codul respectiv dispare de la miscarea foarte lenta si apare la „miscarea lenta”. Cu un consum de o bila (una bucata, scoasa pe bon de consum…)… :ninja: Pe tema asta a iesit o harmalaie, mama-mama, de ziceai ca s-a prabusit lumea. Ordinul a fost scurt. Musai sa treaca bila la loc, sa nu vada aia de la centru ce s-a intamplat. Si da-i si rescrie totul, pana a iesit ce trebuia… :w00t:
  Ce vremuri… de planificare… :whistle:

 3. Mai rau e cu planul de amenzi. Ca sa te copiez: tre’ sa dai 200 de amenzi pe luna, dar ai doar 7 firme. Cum faci planul? Simplu, ii toci p-aia 7 de le merg fulgii. Asta se intimpla acum. Si cel mai rau e ca de 2 ani spaga depaseste de 2-3 ori amenda. :angry:

 4. Cacat bagi in calculator cacat scoti!! :pouty: In alta forma gasiti asta si in filozofia lui Marphy, recunosc :blush: Eu am fost vulgar da nu mai pot!!! :cwy: Am spumele marii pe mine!! :sick:

 5. Stim. :ninja:
  Lunar, baiatul (adica je subsemnatul) ducea la centrul de calcul al CIES (ministerul care se ocupa cu producerea si exportul de bombe) o banda de calculator cu raportarile speciale. Adica luam banda ultrasecreta de la munca, o duceam acasa, dormeam cu ea sub perna sa nu mi-o fure shpionii, dimineata a bagam intr-o punga de un leu si plecam la Bucuresti. Buuuuun!
  La sediul alora, undeva la subsol, predam banda noua, luam banda veche si ma intorceam acasa.
  Cam trei luni a durat tarasenia, pana am observat ca miticul ala, mare scula pe bascula de la centru, nu verifica deloc daca eu ii dau banda corecta. Au contraire, il durea-n pix. Asa ca, baiatul pune banda noua pe masa, semneaza procesul verbal de predare-primire, si in loc sa ia banda veche, o baga in punga tot pe aia noua.
  Alte trei luni a durat circul asta, pana m-au lasat nervii si la intoarcere, i-am spus sefului direct care-i shmenul.
  Am crezut in prima faza ca nefericitul o sa faca apoplexie, ca ii iesisera ochii din cap… :w00t:
  Chestiile pe care le manevram pe banda aia erau extrem de sensibile, cica, pentru apararea nationala… :w00t:
  Trebuie sa-ti mai spun ca nu s-a intamplat nimic? Dar nimic! Munceam degeaba… :w00t:
  Acolo la centru se faceau probabil alte raportari de genul asta, pe care nu se mai uita nici dracu.
  Planificare nene, din calculator… :whistle:

 6. Aplicat pe tema!!! :biggrin: In anii ’75 un coleg inginer sudor care preda si la liceul industrial ca sa ia un ban gramada!! ‘Nemernicul’ a lasat corigent beizadeaua secretarului de partid pe intreprindere!!! :shocked: Taticul beizadelei a facut o manarie ca sa il dea afara din partid pe fraier. Eu nu erem membru PC. Dar am adunat la mine in atelier edecurile din antierul naval, sefi de echipa si maistri si le-am explicat de unde bate calismerasul!!! :getlost:
  Rezultat: la sedinta de excludere a iesit un tambalau. In final unul din cei mai talentati sudori din intreprindere, sef de echipa si FEMEIE, ii spun si azi sarut mana este pensionara!! S-a sculat in picoare si a cuvantat: Ba tovarasul secretar cand am luat categoria a 4-a ai cerut doua damigene de vin si patru gaini, le-am dat, da ai vrut sa ma si F…. asta nu ti-am dat :angry: Mars afara!!! :w00t:
  S-a rupt filmul!!!! Inginerul sudor si el pensionar acum a coordonat intre timp sudura de la portile rabatabile de la ecluzele portilor rabatabile de la canalul Dunare-Marea Neagra. Si sudurile de la centrala nucleara de la Cernavoda ,director adicatelea acolo. :whistle:

 7. Citesc cu mare placere cele scrise de voi si mi-e imposibil sa imi aduc acum aminte ceva amuzant din vremurile alea. Or fi de vina si cei doi litri de bere de aseara, si ca ne-am apucat ad-hoc de cantat cantece dinainte de 89 (Iris, Phoenix, Compact, Progresiv TM si ceva din cenaclu, multe in orice caz) si cred ca memoria mea a facut efort prea mare :biggrin:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.